• Desemstarter

Desemstarter

Desem is een gefermenteerd deeg en een natuurlijk rijsmiddel. Door bloem/meel en water te mengen, te verversen en te laten rusten, ontstaan er melkzuurbacteriën en gisten. Dit proces duurt gemiddeld een week. Onderaan de tekst kan je een beschrijving vinden van hoe je een desemstarter kan opwekken.
Kreeg je een desemstarter van Graan? Wat nu?
Niet zo moeilijk dan sommigen beweren,…gewoon wekelijks voeden met een zelfde hoeveelheid bloem en water (bv. 50 gram bloem of meel en 50 gram water). Het potje in de frigo bewaren en de avond voor je gaat bakken het potje uithalen en op kamertemperatuur bewaren. Graan organiseert op regelmatige basis workshops waarbij je een lekker en voedzaam brood kan leren bakken met een desemstarter. Het is een kwestie van het een keertje gezien te hebben en je bent vertrokken!
Waarom bakken met desem?
Lang geleden, zo’n 150 jaar gelden, werd er brood gebakken met desem. Fabrieksgist bestond toen nog niet, het kwam pas veel later op de markt. Fabrieksgist zijn gekweekte gistcellen die het brood sneller doen rijzen, luchtiger maken en het bakproces vereenvoudigen. Met fabrieksgist is een brood na enkele uren klaar, terwijl desem een langer rijstijd nodig heeft. Door de lange rijstijd wordt de smaak van het brood intenser en het heeft een positieve invloed op het verteringsproces , vitamineopname en darmflora.
Is een desembrood zuur van smaak?
Een desembrood hoeft niet altijd zuur te zijn. De zure smaak kan beperkt of versterkt worden tijdens het bakproces. Door de keuze van de grondstoffen (bloem, meel,.. rogge , tarwe), de rijstijd en de temperaturen. Een Duits desmebrood is bijvoorbeeld anders van smaak en structuur dan een Frans desembrood.
 
Desemstarter opwekken
DAG 1
300 gr water (lauw, niet te warm) mengen met 300gr bloem.
(Je kan ook meel gebruiken, dan wordt je starter zuurder en intenser van smaak).
Doe het mengsel in een pot en sluit lichtjes af met deksel of met plastiek folie waar je gaatjes in prikt. Zet het potje uit de tocht en op kamertemperatuur (20graden is ideaal).
Laat enkele dagen staan tot je verandering waarneemt. Er komt een zurige geur op en de kleur wijzigt.
DAG 2, 3 of 4
Doe 100 gram van het mengsel in een andere pot en doe er 200 gram bloem of meel en 200 gram lauw (niet te warm want dan gaat de starter zuur worden van smaak) water bij.
Herhaal dit proces 5 dagen. Je ziet bubbeltjes ontstaan en de starter geeft een licht zurige geur af.
Je hebt nu een jonge actieve desemstarter waarmee je aan de slag kan. Deze moet je wekelijks voeden, anders gaat hij dood.
Veel succes en laat je niet ontmoedigen! Lukt het niet? Probeer gewoon opnieuw of volg een workshop bij Graan.


Volg Graan op
My Image

CONTACT
Graan
Provinciestraat 60
2018 Antwerpen
+32 495 22 00 98
ObscureMyEmail